Şah Kartalı ile tür sayısı 253 oldu

Geri

Şah Kartalı ile tür sayısı 253 oldu

26 Nisan 2023

HABERİ DİNLE

Altınova Hersek Lagünü göç izleme çalışmasında daha önce görmeyen Şah Kartal "Aquila heliaca" alan üzerinde gözlenerek kayıtlara geçirildi.

Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle en iri kartallardan biri olan Şah Kartal Hersek Lagünü'ünde gözlenen 253. tür oldu.

Yaz Göçmeni Kuşlar Lagünde

Hersek Lagünü, Marmara Bölgesi’nde su kuşlarının barınma, beslenme ve üreme alanı olması yanında, leylekler ve yırtıcılar başta olmak üzere yaz göçmeni kuşların da göç yolu üzerinde bulunmakta.

Termallerden yararlanarak Lagün üzerinden geçen göçmen kuşlar, zaman zaman da alan çevresinde konaklama ve beslenme ihtiyaçlarını gidermekte. Bu günlerde Altınova Belediyesi Hersek Doğa Eğitim Merkezi'ndeki Kuş Gözlem Kulesinden uzun kanatlı kuşların göç sırasındaki görsel şölenini izlenebilir.

Geçit kuşlarının lagüne katkısı

Hersek Lagünü’nde gerçekleştirilen son gözlemlerle ilgili bilgi veren Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Hersek Lagünü göç izleme çalışmasında daha önce görmediğimiz Şah Kartal "Aquila heliaca" alan üzerinde gözlenerek kayıtlara geçirilmiştir. Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle en iri kartallardan biri olan Şah Kartal Hersek Lagünü'ünde gözlenen 253. tür oldu.

“Nesli tehlike altında”

Küresel ölçekte nesli tehlike altında olan şah kartal, koruma durumu hassas, (VU) kırmızı listededir. Ense kısmında pelerine benzer beyaz bir benek vardır. Bu nedenle Türkiye'de imparator kartal adıyla da bilinir.

“Tüm halkımızı bekliyoruz”

Farklı ekosistemler katkısıyla bünyesinde kuşlar açısından zengin besin kaynağı bulunan Lagün'de, Türkiye'de gözlenen 496 kuş türünün yarısından fazlası bu güne kadar görülmüş olup kayıtlara geçirilmiştir. Yerleşik kuşların yanında konaklayıp giden kuşları görmek için aynı zamanda Hersek Kuş Oteli adını verdiğimiz bu değerli alana tüm halkımızı bekliyoruz” diye konuştu.