Altınova’da bir günde 3 eserin açılışı yapıldı

Geri

Altınova’da bir günde 3 eserin açılışı yapıldı

1 Mart 2024

HABERİ DİNLE

Altınova’da Dilburnu Deniz Feneri Müzesi, Yöresel Ürünler Merkezi ve Hersek Kazı Evi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışlara: Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Çobankale Kazı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Seçkin, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Oral, “Seçimden sonra yeni başkanın bu projenin devamını getirmesini diliyorum”

Dilburnu Deniz Feneri Müzesi açılışında konuşan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, devam eden projeleri yeni belediye başkanının devam ettirmesi temennisinde bulunarak, Türkiye’de çok fazla deniz müzesi yok. Bu anlamda önemli bir müzenin açılışı için bir aradayız. Bu bina 1800’lü yıllardan kalma. Binanın restorasyonunu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yaptı. Belediyemiz tarafından da müze haline getirildi.

Müze Müdürlüğümüze ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze destekleri için ayrıca teşekkür ediyorum. Kazılarımız devam ediyor. İleriki yıllarda inşallah burası daha güzel bir hale gelecek. Bütün belediye başkan adaylarımız burada.

Seçimden sonra yeni başkanın bu projenin devamını getirmesini diliyorum. Bir restoran, kafe projemiz var. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden izin bekliyoruz. İzin gelirse bir bekleme alanı ve idari alanı da eklemiş olacağız” şeklinde konuştu.

Kaya, “Bu lokasyon daha da kıymet kazanacak”

Ardından konuşan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ise Yalova turizmi adına gurur duyduğunu belirterek, “Turizm açısından bu lokasyon daha da kıymet kazanacak.

Hala devam eden kazlarımız var. Altınova tarihinin Milat öncesine dayandığını gösteren veriler var. Başkanımız Metin Oral’a burada yaptığı bütün çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Altınova‘ya 20 yılda çok büyük değer kattı. Destekleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza, Ulaştırma Bakanlığımıza ve Kıyı emniyeti Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından müze yapım aşamasında katkı sağlayan kurum çalışanlarına plaket takdim edildi.

Daha sonra kadınların üretim ve satışını yaptığı Yöresel Ürünler Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Oral, “Tüm kadınlarımıza teşekkür ediyorum”

Açılış konuşmasını yapan Başkan Metin Oral, Yöresel Ürünler Merkezini kadınlara teslim ettiklerini vurguladı.

Yalova’da bu boyutta başka bir yerin olmadığını belirten Başkan Oral, “Buranın inşallah gelişerek devam edeceğine inanıyorum. Belediye Başkan adaylarımıza özellikle şunu söylemek istiyorum: Buranın estetik görüntü olarak daha güzel hale gelmesi ile ilgili bir projemiz mevcut. Onu tamamlarlarsa memnun oluruz. Bizim yapmaya vaktimiz olmadı.” dedi.

Bina hakkında bilgi veren Oral, “Binada üretim ve satış yerleri ile restoran bölümü var. Burada bol kazançlar diliyorum. Bölgemizdeki ürünlerimizin değerlendirildiği bir alan olarak hanımlarımızın bütçelerine katkı sağlayacağına inanıyorum. Burada çalışan tüm kadınlarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Kaya, “Bu projeyi bütün Yalova’ya uygulamak istiyoruz”

Oral’ın ardından konuşmasını yapan Vali Hülya Kaya, daha önce Yöresel Ürünler Merkezine geldiğini hatırlatarak, “Sağ olsun başkanım kadınlarımız için çok güzel bir üretim yeri hazırlamış. Aynı zamanda satış yeri mevcut. Diğer ilçelerimize örnek olacak güzel bir çalışma olmuş.

Doğal ürünlerimiz var. Buraya mahsus olan kivi kurusu, kivi reçeli, sirkeler var. Kadınların el emeği, göz nuru tarhanası, makarnası var.

Bizim başkanımızın yapmak istediği şey kadınlarımızın ekonominin bir parçası olması. Vermiş olduğumuz bu desteklerle birlikte onlar da üretimin bir parçası olsunlar, kendi gelirlerini kendileri kazansınlar, harcamalarını yapabilsinler, ekonomik olarak özgür olsunlar istiyoruz. Evlatlarına harçlık vereceklerse eşlerinin eline bakmasınlar istiyoruz. O nedenle bu projeyi biz bütün Yalova’ya uygulamak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Son olarak Hersek Kazı Evi’nin açılışını gerçekleştiren protokol üyeleri, açık hava müzesini gezerek burada sergilenen tarihi taşları inceledi.

Karatekin, “İleriki dönemlerde çok daha özel birtakım kazılar yapılacak”

Açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, “Yalova gerçekten özel bir yer. Hep geçiş güzergahı olarak görüldü ama özellikle Yalova Deniz Müzesi’nin kurulması ve başkanlarımızın bu alanda yaptıkları çalışmalardan sonra ileriki dönemlerde çok daha özel birtakım kazılar yapılacak. Şu an su üstü ve su altı kazılarımız var. Bugün de kazı evi açılışında bulunuyoruz. Bu eserlerin ortaya konmasına destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.