Altınova Belediyesi

"En iyi yapabildiğiniz işi yapın"

10 Mayıs 2018

HABERİ DİNLE

Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Altınova Belediyesi, Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Altınova İlçe Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen, “Altınova Belediyesi 77 Tuval 77 Fırça Yalova” çalışması kapsamında dünyaca ünlü Türk ressam Ahmet Güneştekin, gençlerle buluştu.

BAŞKANIMIZ ÇOK ÖNEMLİ BİR İŞ YAPTI”

Gördüğü atmosferden çok etkilendiğini söyleyen ressam Ahmet Güneştekin, “Bizi sizinle buluşturan belediye başkanımız çok önemli bir iş yaptı. Çünkü sanat bulaşıcıdır. Bugün başlayan bu etkinlik muhtemelen önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Belki bu daha geleneksel bir hale gelecek. Belki önümüzdeki yıllarda yarışma gibi değil de başarılı olanlar daha farklı ödüllendirilebilir. Muhtemelen onun ilk adımı olmuştur. Bunun dolayı Başkanımıza teşekkür ediyorum.

“EN BÜYÜK DESTEK BABAMDAN GELDİ”

Resme yönlenmesinde babasının çok büyük desteğinin olduğunu söyleyen ressam Ahmet Güneştekin, “Babam şunu diyebilirdi, ‘ya boş iştir, ne uğraşıyorsun, sen okuluna devam et’ diyebilirdi. Babam bunu yapmadı, destek oldu. Babam, inşaatlardan topladığı çimento kağıtlarından bana resim kağıdı yapardı. 6-7 yaşlarında oluşan o destek, bugün devam etmemi dünyanın tanıdığı uluslararası bir sanatçı olmamı sağlamıştır” dedi.

“YETENEK BELADIR”

Aileniz destek olmasaydı yine bu işi yapar mıydınız yönündeki bir soruya cevap veren Güneştekin, “Muhtemelen yapardı diye düşünüyorum. Çünkü, Yetenek beladır insanın içinde. Yani hangi alanda yeteneğiniz varsa onu bir şekilde dışarıya çıkarırsınız. Bazı insanlar bunu önler, kendileri önler. Bazılarında da öyle bir bela haline dönüşür ki ne yapsanız bunu engelleyemezsiniz. Sanırım benimki böyle bir şeydi. Çünkü, aslında lise yıllarında hiç ileride bunu profesyonel olarak yapacağımı tahmin bile etmiyordum.

“GÜZEL SANATLAR MACERASI”

Resmi öylesine hobi olarak yapıyordum. Sonra 86 yılında Akemiye sınavlarına girdim. Bizim aile abilerimin çoğu mühendis ve mimar oldukları için benim de mimar olmamı istiyorlardı. Ben üniversite sınavına girerken direk Güzel Sanatları yazmıştım ve kazandım, kayıt yaptırdım. Pazartesi okula başladım, Cuma günü okulu bıraktım. Sonra işletme okudum.

“6 yıl inzivaya çekildim”

Sonra bir süre de resme ara verdim. Resmi profesyonel olarak düşünmüyordum. Sonra 91 yılında İstanbul’a yerleştim. 97’ye kadar hiç resim dahi yapmadım, ticaretle uğraştım. Resimle uğraşsam aç kalırım diye bir şey vardı, böyle bir hafızayla büyümüşüm. Sonra işte yetenek insanı bir yerden sonra rahatsız eder. Sonra şunu söyledim kendime, ‘Ben bunun için dünyaya gelmişim.’ deyip, 97’de İstanbul Beyoğlu’nda bir stüdyo kurdum. 6 yıl inzivaya çekildim. 6 yıl hiç sergi açmadım. Hiç sanat piyasasında adım duyulmadan sanat yaptım, biriktirdim. İlk sergimi 2003 yılında açtım. Ondan sonra yaptığım sanat özgün bulundu ve ilerleyerek bu durumlara geldik” dedi.

NEWYORK TİMES'TA TAM SAYFA

Nasıl tanınan bir sanatçı oldunuz sorusuna Güneştekin, “2012 yılında Türkiye’de tanınan bir sanatçı olmuştu. Türkiye’de en çok konuşulan, tartışılan, konuşulan, ismi geçen sanatçılar arasında yer aldım. Sonra büyük bir sergi açtım. Hatta Türkiye’nin en büyük sergilerinden birisini İstanbul'da açtım. 4 bin metrekarelik bir alanda dev bir sergi oldu. Bu sergi Newyork Times'ta tam sayfa haber oldu. Amerikalı bir gazeteci gazetenin sanat bölüm başkanı tesadüfen Türkiye’de bulunuyor ve sergimi gezdi. Haber olunca dünyanın birçok yerinden sanatıma ilgi arttı. Sanatıma ilgi, merak oluşmaya başladı. Böylelikle keşfedilmiş oldu. O günden bugüne dünyada 6 galeri, 27 ülkede gösterilen haline geldim” diye konuştu.

“ÇOK ÇALIŞAN MUTLAKA BAŞARIR”

Bir ressamla çalışmak isterdiniz sorusuna, “Belki Mikelenjelo olurdu. Çünkü ben işkolik bir adamım. Günde 4-5 saat uyuyorum onun dışında günümü çalışarak çok yoğun geçiririm. Bazen 17-18 saat çalıştığım olur. Başka işlerle de uğraştım. Ama dedim ya ben sanat yapmak iiçin dünyaya geldiğimi anladım. Başka işlerde arzusuz davrandım. İsteksizdim, başarılı olmak pek istemedim. Ve en başarılı olacağım işi seçtim. Sanat yaptım hatta hepinize bunu söylemek isterim en iyi yaptığınız işi yapın. En iyi yapabileceğiniz işe yönelin, enerjinizi buna verin mutlaka başarırsınız. Bazı insanlar da birçok alanla uğraşıyor, çoğunda da başarılı olamıyor. Ama insan bir işe yoğunlaştığı zaman bütün enerjisini buna verdiği zaman başarısız olma olasılığı çok azdır. Mutlaka başarılı olur” dedi

“ANADOLU’YU KARIŞ KARIŞ GEZDİM”

Resim dışındaki sanat alanlarına olan ilgi konusundaki soruya cevap veren Ressam Ahmet Güneştekin, “Farkına vardıysanız ben sadece resim yapan sanatçı değilim. Sadece tuval üzerine fırçayla resim yapan birisi değilim. Heykeller yapıyorum, restorasyon, videolar, politik eleştirisel işler yapıyorum. Dünyanın her tarafında işlerim sergilendi. Sanat yönetmenliğim şöyle; ben 2003 yılında Coşkun Aral ile birlikte Anadolu'yu gezmeye başladım. Coşkun Aral aynı zamanda bir savaş muhabiri, fotoğraf sanatçısı. Belgeselcilikten ziyade bir fotoğraf sanatçısı.

“SANATTIN BİRÇOK ALANINI”

Bir fotoğrafçıyla bir ressam olarak bir ilgi otobüsü diye bir proje yaptık. Anadolu’yu gezmeye başladık. Ben çocuklara resim dersi verdim, o fotoğraf dersleri verdi. Gittiğimiz illerde akşamları otobüsün üzerine perde indirdik, insanlara belgesel izlettik, söyleşiler yaptık. Onun dünyada çektiği fotoğraflar, benim resimlerimi kimi zaman bir mağarada, kimi zaman kervansarayda, tarihi mekanda sergiledik. Sonra sanat yönetmenliği yönetmenliğe dönüştü. Belgeseller çektim. Kendi sunduğum belgesellerin dışında başka belgeselleri de yönettim. 200'e yakın belgesel filim çektim, bunların yönetmenliğini yaptım, yapımcılığını yaptım. Şimdi sinema filmi çekmek istiyorum ama çok yoğun olduğum için ve dünyanın dört bir tarafında gidip geldiğimden biraz ona ara vermek zorunda kaldım.

ÖNEMLİ TAVSİYELER

Geleceğin ressamlarına neler önerirsiniz sorusuna ise Ahmet Güneştekin, “Aslında ipuçlarını verdim. Çok çalışın. Ben halen çok çalışıyorum. 51 yaşındayım ben hala çok çalışıyorum, deli gibi çalışıyorum. Dünyada 240'e yakın uluslarasın koleksiyonlarda eserlerim var. Dünyada gitmediğim, sergi açmadığım çık az ülke kaldı. Ama hala çok çalışıyorum, arı gibi çalışıyorum. Siz de onu yapın. Bir şey daha söyleyeyim. Sanatı bilgi yaratır. Sadece resim yapmanız yetmez. Sanatın bütün disiplinlerinden faydalanmanız gerekir. Sinema izlemeniz gerekir, müzik dinlemeniz gerekir ve bol bol okumanız gerekir. En önemlisi okumak” diyerek Resim dışındaki sanat alanlarına olan ilgi konusundaki soruya cevap veren Ressam Ahmet Güneştekin, söyleşini tamamladı.